Wendela Waller
Rijne Energie resultaat crowdfunding.
7 sep 2023
duurzaamheid

Hoe iedereen kan bijdragen aan de energietransitie

Word lid bij een lokale energiecoöperatie

Kan jij net zo blij worden als ik bij het zien van windmolens langs de snelweg, die zwaai na zwaai gigantisch veel groene energie opwekken? Zou jij daar ook wel aan bij willen dragen, de energietransitie willen verder helpen, maar kan je bijvoorbeeld geen energie opwekken op jouw huis? Is een elektrische auto ook niet voor jou weggelegd? Of heb je jouw groene droombaan nog niet kunnen vinden? Overweeg dan eens lid te worden van een energiecoöperatie.

Een energiecoöperatie is een vereniging van inwoners in een bepaalde regio, die samen duurzame energie willen opwekken. Als lid van zo'n vereniging steun je het opwekken van schone energie, kan je op eenvoudige wijze investeren in duurzaamheid, en vaak kan je als lid meebeslissen in de Algemene Ledenvergadering en zo bijvoorbeeld meebepalen wat er met de opbrengsten gebeurt. Ook kan je met je inleg vaak meer rente krijgen dan de bank over je spaargeld uitbetaalt.

Baas van eigen energie bij Rijne Energie

Ik werd zelf lid bij het Utrechtse Rijne Energie in november 2021, aangemoedigd door twee Utrechtse collega's. Door mijn enthousiasme heb ik een tijdje met veel plezier wat vrijwilligerswerk voor de vereniging gedaan. Ik ontmoette er ook allerlei leuke, groene doeners. En had lol in mijn betrokkenheid bij zo'n positieve club.

presentatie tijdens een ALV

Via mijn lidmaatschap investeerde ik ook twee keer een bedrag voor de lening die de vereniging nodig heeft om windmolens te realiseren langs de snelweg bij Utrecht. Best spannend, want op het moment van schrijven ben ik al zo'n twee jaar lid en Rijne Energie is al enkele jaren bezig met onderzoeken, ontwerpen, vergunningen aanvragen, overleggen, lobbyen en leden werven... Lang werd er weinig concreet. Tot mei dit jaar, toen het college van B&W van de gemeente Utrecht besloot om de vergunning te verlenen voor vier windmolens met 50% lokaal eigendom. Dat betekende dat leden nu echt konden gaan investeren.

Resultaat crowdfunding

In 2021 werd ook € 100.000 opgehaald maar op de één of andere manier stond ik er toen nog niet zo bij stil dat dit projecten kunnen zijn van een héle lange adem. Inmiddels weet ik veel beter hoe moeizaam het kan lopen en hoe langdurig dit soort trajecten zijn. En dan is inleggen ineens een stuk spannender.

Toch kan ik een lidmaatschap bij een energiecoöperatie iedereen aanraden. Of het nou voor de gezelligheid is, voor de groene energie in jouw dorp, stad of regio, of als interessante financiële optie.

Interview onder de Dom

In Utrecht willen we naast de vier windmolens langs de snelweg ook zonnevelden in een liefst zo natuurlijk mogelijke, groene omgeving. Daar blijft Rijne Energie zich hard voor maken. Wil je hier ook aan meedoen? Word dan lid!

Ik woon niet in Utrecht maar wil ook bij een energiecoöperatie, wat nu?

Vind de energiecoöperatie die bij jou past op energiesamen.nu.